Jesteś tu: » Strona główna » Szkoła promująca zdrowie » Plan SzPZ rok szk. 2017/18

Plan działań prozdrowotnych

Szkoły Promującej Zdrowie

na rok sz. 2017/18

 

 

Lp.

Rodzaj przedsięwzięcia

Opis działania

Termin / osoby odpowiedzialne

1

Edukacja żywienia wśród społeczności szkolnej.

Prelekcje, pogadanki, prezentacje multimedialne, zajęcia z zakresu racjonalnego żywienia.

Na bieżąco, wychowawcy klas.

 

 

Zamieszczanie na tablicach informacyjnych informacji dotyczących zdrowego odżywiania.

Na bieżąco.

Wychowawcy klas.

 

 

Wykonanie przez uczniów plakatów do stołówki szkolnej promujących zdrowe odżywianie

Listopad 2017

Świetlica szkolna

2

Dzień Zdrowego Żywienia

Wykonanie przez uczniów zdrowych potraw, prezentowanych na stoiskach klasowych.

Listopad 2017

Klasy 4-7

 

 

 

Owocowo-warzywna foto budka

 

Koło plastyczne z opiekunem Magdaleną Woźniak.

3

Plakatomania

Najciekawszy plakat z hasłem zachęcającym do rezygnacji ze słodkich napojów, na rzecz wody

 

I semestr

Klasy 4-5

 

 

Najciekawszy plakat nt. zdrowego odżywiania

 

II semestr

Klasy 4-5

4

Najciekawsza łamigłówka/krzyżówka promująca jedzenie warzyw i owoców

Konkurs szkolny

Luty 2018

Klasy 6-7

5

Ogródek ziołowy

Prowadzenie ogródka ziołowo warzywnego

 

Sezonowo.

 

6

Kolorowy tydzień

Uczniowie najmłodszych klas ubierają się w kolorze warzywa/owocu, każdego dnia na inny wcześniej ustalony kolor.

Marzec 2018

Na poziomach klas 0-3

7

Zdrowy tydzień

Poniedziałek : dzień jogurtu

Wtorek : dzień zbożowego batonika

Środa : dzień mleka

Czwartek : dzień suszonych owoców

Piątek : dzień zdrowego soku

Na bieżąco

Na poziomach klas

 

 

 

8

Książka kucharska ze zdrowymi przepisami

Konkurs szkolny

Kwiecień 2018

Świetlica szkolna

9

List do przyjaciela

Uczniowie piszą list do przyjaciela w którym zachęcają do zdrowego odżywiania się

Maj 2018

Klasy 4

Wychowawcy klas.

 

 

Ponadto podejmowane będą działania prozdrowotne wzmacniające właściwe nawyki i postawy poprzez :

-  Akcje warzywa i owoce w szkole, szklanka mleka

- Nadzór i współpraca ze sklepikiem szkolnym poprzez rozszerzenie asortymentu zdrowej żywności

- Współpraca z ajentem prowadzącym jadalnię

- Organizacja wycieczek pod kątem zadań priorytetowych Szkoły Promującej Zdrowie

Poleć nasNewsletterNapisz do nas

Opracowanie: szkolnastrona.pl