Jesteś tu: » Strona główna » Pierniczki 2018

Pierniczki 2018

Pierniczkowe święta 2018


Zachęceni sukcesem lat poprzednich, także w tym roku proponujemy
Świąteczną Akcję Charytatywną.
Planujemy upiec, ozdobić i sprzedać świąteczne pierniki,
a pozyskane w ten sposób pieniądze przeznaczyć na paczki świąteczne dla najuboższych rodzin z naszej szkoły.

Pierniczki - przepis

Składniki:

0,5L miodu (dobrego, naturalnego)

2 niepełne szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

masło (dobre) 250g

1kg + 1 szklanka mąki tortowej

3 jajka

3 łyżeczki sody

1/2 szklanki mleka

3 opakowania przypraw do piernika
 (bez glutaminianu sodu)

 

Wykonanie:

Miód + cukier + masło - ogrzewamy w garnku do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do zupełnego ostudzenia. Kiedy jest jeszcze ciepłe dodaję przyprawę do piernika i dokładnie mieszam. Do zimnej masy dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Takie ciasto powinno stać minimum 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., (w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ścierką).

 

Po 4 tygodniach - upiec pierniczki (wałkujemy, wycinamy kształty i pieczemy kilka minut w rozgrzanym piekarniku - ok. 180 stopni). Upieczone ciasto powinno także poleżeć
7 - 10 dni, aby zmiękło (najlepiej w szczelnych pojemnikach).

 

A potem razem dekorujemy J

Poleć nasNewsletterNapisz do nas

Opracowanie: szkolnastrona.pl